Föld napja alkalmából megrendezésre került személetformáló előadás

MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodája
Föld napja alkalmából megrendezésre került személetformáló előadás

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Ez a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

Legelőször 1970. március 21.-én tartották, de Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld napját. Az első alkalommal Denis Hayes, egy amerikai egyetemista szólalt fel a Föld védelmének érdekében. Kezdeményezésére 25 millió amerikai állt ki a természet, a levegő és a vizek, a környezetvédelem és az ökológiailag érzékeny életmód mellett. Ez az április 22-ei nap történelmi jelentőséggel bírt, melynek hatására komoly változások léptek életbe. Nem csak az Egyesült Államok területén, hanem az egész világon is. Szigorú szabályozások születtek, környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át egy ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Nagy hangsúlyt fektetünk mi is arra, hogy minél előbb természetszerető és védő emberré neveljük az óvodánkba járó gyermekeket. Szépítjük az udvarunkat, gondozzuk a kertünket, növényeket ültetünk, ápoljuk, figyelemmel kísérjük fejlődésüket. Komposztálunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, gondoskodunk madarainkról, bogár és rovarszállóval bővítettük az udvarunkat. Gyógy- és fűszernövényeket szüretelünk a gyermekekkel közösen.

Az egyik óvó néni jóvoltából, rendhagyó Föld napi megemlékezést tartottunk, egy ún. Papírszínház előadást tekinthettek meg az óvodás gyermekeink. A mese témája kapcsolódott a Föld napjához, a gyermekek életkorának, fejlettségének teljesen megfelelt. A választás, Kollár Árpád: „Mire jó egy lyukas zacskó?” című kortárs író művére esett. A cselekmény játékosan irányította a gyermekek figyelmét, a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára. Tökéletesen illeszkedett óvodánk Zöld Óvodai Programjába is. Az élőmese hallgatása alatt interaktívan, mozgásos és utánzásos módszerekkel, könnyedén lehetett motiválni a gyerekeket, folyamatosan figyelemmel kísérték az eseményeket. Örömmel utánozták a szél hangját, vagy mozogtak mintha fák lennének, amelybe épen belekap a szél. A történet a gyermekekben gondolatokat ébresztett, egy kis beszélgetés alakult ki, amelynek során nagyon jól megfogalmazták, hogy miért nem szabad szemetelni, mit kell tenni ha szemetet találunk a földön, vagyis mi mindent tehetünk meg a környezetünkért.

A mese visszavezetése során a résztvevő gyerekek szép piros almákat kaptak, amit mindenki a saját csoportjában jóízűen fogyaszthatott el. Elénekeltünk néhány kedves „almás” dalocskát, a kicsik almáról szóló mondókát mondogattak. Jól szórakoztak a gyermekek, a taps sem maradt el és hasznos ismereteket sikerült átadni nekik.

Galéria