Évtizedes hagyomány óvodánkban a Márton napi Libadalom megrendezése.

MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodája
Évtizedes hagyomány óvodánkban a Márton napi Libadalom megrendezése.

Fontos feladatunknak tartjuk a gyerekek megismertetését néphagyományainkkal, népszokásainkkal. A Márton napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez (termésnek a kamrában, bornak a pincében kell lennie) illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, mely szerint Szent Márton egy liba ólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal, így Márton napja kötődik a libás hagyományokhoz is.

A témahét tevékenységeit úgy építettük fel, hogy a változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos, dramatikus, ill. néphagyományokat követő tevékenységek segítsék elő a Márton napi szokások, néphagyományok megismerését.

A Márton napi lámpás felvonulás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatott hirdetni. Jó alkalmat biztosított arra, hogy megbeszéljük a gyerekekkel milyen fontos életünkben a segítőkészség és a jószívűség.

Játszottunk kukoricaszemekkel, tökmaggal a kéz finommotorikáját, figyelmet, szem – kéz koordinációt, monotónia tűrést fejlesztve. A tevékenységbe ágyazott megismerést nagyon szeretik a gyerekeink. Elkészítették a lámpásaikat, változatos technikákat alkalmaztunk differenciáltan az egyéni képességeknek megfelelően. (ragasztás, festés, só szórás, decoupase)

November 8-án szerdán délután tartottuk a szülők, nagyszülők, régi óvodások résztvételével a Márton napi Libadalmat.

A programot Makár Enikő tagintézmény-vezető nyitotta meg, majd a Kékbolygó csoport előadta Szent Márton legendájának történetét, majd játékfűzés libás dalokkal következett.

A Zenebona együttes műsora szórakoztatta a vendégeket a lámpás felvonulás is az ő vezetésükkel történt az óvoda és a lakópark körül.

A hangulatosan kivilágított udvaron libazsíros, lilahagymás uzsonnát és forró teát fogyaszthattak a vendégek.

Kitűnő alkalom volt arra, hogy a szülőkkel kötetlenül jó hangulatban eltöltsünk egy estét.

Elmondhatjuk a hagyományőrző projekt célkitűzései megvalósultak, a családokkal együttműködve erősödött a gyermekek hagyományokhoz, szokásokhoz való kötődése.

Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt sok élménnyel gazdagodtak.

🕯🔥Lámpa, lámpa🔥🕯

Lámpa, lámpa, sötét várja,

Lobog benne, Márton lángja.

Űzzük el a sötétséget,

Varázsoljunk fényességet!

Fény, fény fényesség,

Lesz belőle békesség.

-Hétvári Andrea-