Szüreti felvonulás a MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodájában

MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodája
Szüreti felvonulás a MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodájában

Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta.” (Móra Ferenc)

Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapját. Azóta a világ sok országában, így hazánkban is évről évre szerveznek programokat ebből az alkalomból, hogy felhívják a figyelmet az idős emberekre, arra, hogy tudásuk, tapasztalatuk révén hasznos tagjai a társadalomnak. A MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodájának óvodásai (Süni csoport, Nyuszi csoport), szüreti, zenés felvonuláson vettek részt október első hetében, a generációk közötti megerősítő kapcsolat jegyében a Bulgárföldi Szolgáltatási Központ - és Gondozóházzal közösen.

A mottónk: „Tanuljunk egymástól, hogy minél színesebbé és vidámabbá tegyük a világot!

Erre az alkalomra a nagyobb gyerekeket vittük, a kisebbek „otthon” maradtak az oviban. Mivel a hagyományteremtés első lépése volt ez az alkalom, a kisebbeknek is lesz lehetőségük a későbbiek folyamán bekapcsolódni. Megcsodálhattuk az idős hölgyek és urak gyönyörű, alkalomhoz illő népviseleti ruháit. Az óvoda udvaráról indultunk a szüreti felvonulásra, ahol Bazin Levente képviselő úr köszöntése után, népi hagyományhoz híven, kisbíró dobolta ki a programot. Harmonikás zenei kisérettel bejártuk a környező utcákat, roptuk a táncot, daloltunk, Bazin Levente és Bartha György képviselő urak is velünk tartottak. A gondozóház korosodó lakói gyümölcsös kosarakkal a kezükben vonultak, jókedvűen osztogatták a gyümölcsöket a kosarukból az éppen arra járó embereknek. Természetesen az óvodás gyerekeknek is jutott bőven, jóízűen csemegézték az egészséges nassolni valókat. A gyermekek a kezdeti bátortalanság után hamar feloldódtak, örömmel csatlakoztak az idősek mellé, és kéz a kézben táncoltak velük, remekül érezték magukat. A tangóharmonikával kísért dallamokat, népdalokat, örömmel fogadta az utca népes közönsége.

A következő, októberben sorra kerülő programunk az Idősek Világnapja tiszteletére, a Gondozóház lakóinak köszöntése lesz, amelyre egy őszi témájú dalos, énekes, táncos előadással készülünk. Ajándékként színes levélmanókat készítünk a gyerekekkel.

Reméljük, hogy a további években is megmarad ez a jó kapcsolat a gondozóházzal, hagyománnyá válik, ezáltal gyerekeink folyamatosan érezhetik, megtanulják, hogy az idős emberek a családunk és történelmünk szerves részét képezik.

Hagyományteremtési céllal indult programunk élménybeszámolójával jövőre is jelentkezünk!

MIÓVI Bulgárföldi Tagóvodája

gyermekei és dolgozói