ÉN IS ÓVODÁS LETTEM!

MIÓVI Szeder Úti Tagóvodája
ÉN IS ÓVODÁS LETTEM!

Az óvodakezdés nagy mérföldkő nem csak a gyermek, de a szülő életében is. A MIÓVI Szeder Úti Tagóvodájában a 2023/2024-es nevelési év szeptember 1-jén induló kiscsoport a Bambi nevet kapta. Az óvodai életet szeptember első napjával 14 gyermek kezdhette meg, 9 kislány és 5 kisfiú. Mi óvodapedagógusok már hetekkel a nyitás előtt elkezdtünk készülni a gyermekek fogadására. A csoportszobát úgy alakítottuk ki, hogy biztonságot, otthont pótló környezetet jelentsen a gyermekek számára, amely esztétikus és a kis óvodások korcsoportjához igazodó legyen. Az ősz közeledtével törekedtünk a csoportszobai díszek felhelyezésekor az évszak hangulatának megteremtésére, s mindemellett figyelemfelkeltő a gyermekek által kedvelt színes formákkal és figurákkal tarkítani. Az öltöző falra több festményt is készítettünk, ami barátságosabbá és otthonosabbá tette azt.

A gyermekeket, - első napjukon –, a megérkezésükkor gyermekdalokkal vártuk és a változatos játékokkal, eszközökkel, így könnyen sikerült elvonni a figyelmüket a szülőktől való elválásról környezetváltozásról. A csoportszobai öltözőbe lépve egy kis figyelmesség várta a gyermekeket és a szülőket is egyaránt. Az aznap érkező gyermekek jelét kihelyeztük jól látható helyre, hogy tudják, már nagyon várjuk őket!

Az első napok többnyire zökkenőmentesen zajlottak, volt ki sírdogált a szülőtől való elválás során, de hamar elvarázsolták a csoportban lévő játékok. A nagy változás nem csak a gyermekek számára volt új élethelyzet, de a szülőknek is nagy kihívást jelentett. Volt ki jelezte felénk, hogy aggódik amiatt, hogy gyermeke meg fog-e nyugodni a nap folyamán amíg ő távol lesz tőle, így a szülőkkel is kontaktban maradtunk, s pár fotóval megnyugtattuk őket, hogy gyermekük már a játékok varázslatában van.

Az első naptól fogva törekedtünk arra, mi óvodapedagógusok, hogy a gyermekek számára felállítsunk egy olyan napirendet, amelyben minden szükségletük ki tud elégülni. Kiscsoportban még kifejezetten fontos a személyes mintaadás a bemutatás és a magyarázat, hiszen a gyermek, ezáltal tudja megtanulni az önellátó folyamatokat. A cselekvő személyes megtapasztalás során fejlődik ki önállósága, amelynek elősegítésére rajzolt napirend táblákat helyeztünk ki, hogy a gyermekek tudják, hogy a nap folyamán egy tevékenység után mi következik. Biztonságérzetüket tehát több területen is erősítettük.  A szabályok felállításakor a gyermekek könnyen vették az akadályokat, hiszen az ebédidő közeledtével már minden gyermek megnyugodott, s úgy játszadoztak társaikkal mintha több éve ismernék a csoportszoba minden zegzugát.  A nap végén egy apró emlékkel indulhattak haza.  Minden kis Bambis kapott Tőlünk egy fakorongból készült kis nyakláncot, ami a saját jelüket ábrázolta. Ők büszkén viselték, hiszen, ez a medál a nyakukban azt jelenti, hogy már ők is óvodások!

Tartalmas, izgalmas, gyermek kacajtól gazdag 2023/2024-es nevelési évet kívánunk minden Bambi csoportos gyermekeinknek!

Palkó Lili és Balog Fruzsina

óvodapedagógusok