Az Ónodi vásárban járt a MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodája

MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodája
Az Ónodi vásárban járt  a MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodája

Egy 1396. július 9-én kelt oklevelében Zsigmond király Ónodnak Mezővárosi és Vásártartási jogot adományozott. Ónod ezzel az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező település az országban, hisz a mai napig minden hónap első csütörtökén országos állat- és kirakodóvásár kerül megrendezésre a településen, sok ezres vásározó részvételével.

Március első csütörtökén mi is elindultunk óvodásainkkal és a kísérő szülőkkel a vásárba, amit már hetekkel előtte leszerveztünk. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, szemerkélt az eső és az idő is hidegebbre fordult, azonban a vásározók kedvét semmi sem szegte. Boldogan és érdeklődve gyűjtöttünk új ismereteket.

A városi gyermekeknek nagy élmény volt az állatokkal való személyes találkozás, bővültek ismereteik, megfigyelhették azok külső jegyeit, tulajdonságaikat. Közvetlen tapasztalatszerzés útján még jobban rögzültek az ott tapasztaltak. Találkoztunk különböző fajtájú kakassal, jércével, kiscsirkével, lúddal, vadkacsával, fácánnal, nyuszival, galambbal, papagájjal, kecskével, kiskutyával, pávával, lóval és még sok más csodálatos állattal.

Megfigyeltük az eladó tojásokat, azok méretét is próbáltuk összehasonlítani, megbecsülni, hogy melyikből van több. Alkudtunk mi is mint a versben „alkudtak ott juhra, lóra…” és sikerült vásárolnunk fűzfa kosarakat, virágokat a sziklakertbe és babot csíráztatni.

A vásárból nem lehet éhen eljönni, ezért, lángossal megvendégeltük a már kiéhezett gyermekeket és természetesen a szülőket is. 

Ennek a napnak az élményei megalapozzák a felnövő nemzedék, pozitív viszonyát az állatokhoz és remélhetőleg hozzájárultunk ahhoz, hogy egykor a felelős állattartás és gondozás természetes legyen számukra.

A szülőkkel az eddig is jó partneri kapcsolatot tovább tudtuk mélyíteni. Testközelből tapasztalták meg a munkánk nehézségeit, amelynek hangot is adtak. Elismerésüknek, hogy most is a tőlünk megszokott gazdag programotk színvonalasan sikerült megszervezni és lebonyolítani.

 

MIÓVI Petneházy Úti Tagóvodája

dolgozói

Galéria