„Aki libát nem eszik, egész évben éhezik!” Márton nap a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény Mesevár Tagóvodájában

MIÓVI Mesevár Tagóvodája
„Aki libát nem eszik, egész évben éhezik!” Márton nap a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény Mesevár Tagóvodájában

A hagyományőrzés fontos feladata az óvodánknak. Minden évben megemlékezünk Márton napjáról, amikor megismertetjük óvodásainkat a Márton napi népszokásokkal, az ünnephez kapcsolódó jóslatokkal és hiedelmekkel.

A készülődés során a csoportok dekorálásával hangolódtunk az ünnepre, valamint a gyermekek változatos technikák (hajtogatás, ragasztás, vágás) és anyagok (libatoll, tortapapír) alkalmazásával libákat készítettek.  Az alkotás öröme összekapcsolódott az előkészületekkel, a néphagyomány megismerésével, megőrzésével.

 A szabad játék ideje alatt libás játékokat játszottunk a gyermekekkel: libaetetés, kukoricaválogatás. A témához kapcsolódó dalokat, mondókákat, verseket gyakoroltunk, melyeket az ünnepség során minden csoport bemutatott.

A közös ünnep helyszíne az udvar volt, ahol a Micimackó csoport nagycsoportosai előadták Szent-Márton legendáját dramatizálás keretein belül. Az ünnep zárásaként az óvodapedagógusok közös énekkel köszöntötték Márton napját és az óvodás gyermekeket.

 Természetesen nem maradhatott el a közös libamájpástétomos falatok elfogyasztása sem, melyet a dadus nénik kínáltak a gyermekeknek.

Óvodánk apraja-nagyja aktívan vett részt az ünnep előkészítésében és megvalósításában, így elősegítette azt, hogy a gyermekek átérezzék a segítőkészség, jószívűség, a szeretet és a közös ünnep élményét, a Márton nap hagyományát.