Mozgalmas május a MIÓVI József Úti Tagóvodájában

MIÓVI József Úti Tagóvodája
Mozgalmas május a MIÓVI József Úti Tagóvodájában

A május hónaphoz kapcsolódó jeles napok is szervesen kapcsolódnak a tavaszváráshoz, megújuláshoz. Udvarunkon idén első alkalommal szép színes szalagokkal közösen feldíszítettük májusfánkat és táncolva és énekelve köszöntöttük a jó idő érkezését. A tavaszvárás jegyében több egymáshoz szorosan kapcsolódó jeles nap is jelen van óvodai nevelésünkben. Hermann Ottó kezdeményezésére a Madarak és Fák Napja – 1906 óta jeles nap Magyarországon. Óvodánkban több állomásból álló vetélkedőn vettek részt a csoportjaink. A gyerekek lelkesen teljesítették a feladatokat és a már meglévő ismereteiket is bővítették a feladatok megoldása kapcsán. A jeles naphoz kapcsolódó programokkal is szeretnénk elősegíteni gyermekeink természetvédelemhez kapcsolódó elköteleződését.

Május 15-én tartotta Évzáró Táncgáláját óvodánk „Vadóca” Hagyományőrző Néptánccsoportja. A vegyes életkorú táncos lábú gyermekeink rövid idő alatt két városi rendezvényen is büszkén képviselték óvodánkat, ahol Miskolc Városnapja alkalmából a Tapolcai Kerek Kórussal egy színpadon szerepelhetett tánccsoportunk. A Táncgála nagyon jó hangulatban telt a gyerekek büszkén mutatták meg az idén elsajátított tánclépéseket, a néphagyományőrzéssel kapcsolatos ismereteikről is bemutatót tartottak. Nagyon örültünk, hogy a Tapolcai Kerek Kórus vezetője Kerek Judit is elfogadta gálánkra a meghívást. Reméljük, hogy még sok közös rendezvényen tudunk együttműködni a kórussal.

A néphagyományok ápolása fontos kis közösségünk számára, hiszen olyan népi játékokkal hagyományőrző elemekkel ismerkedhetnek meg általa gyermekeink mellyel a mindennapi életben nem, vagy csak nagyon ritkán tudnak találkozni. Idén először hagyományteremtő céllal „Pünközsdölést” tartottunk óvodánkban. Megválasztottuk a József úti Tagóvoda „Pünkösdi Királyát és Királynőjét”. A legények és leányok ügyességi versenyekben mérték össze tudásukat. A legjobban teljesítő leány a pünközsdi rózsás koszorút, míg a legügyesebb legény a koronát nyerte el. A gyerekek nagyon élvezték a versenyt, hangosan bíztatták a megmérettetésben résztvevő társaikat. A Pünközsdölést régi szokás szerint a „Májusfa kitáncolásával” zártuk. Énekelve, táncolva jártuk körbe a feldíszített Májusfánkat, ezzel is jelképezvén, hogy óvodánkba is megérkezett a várva várt tavasz.

A sikerese évzárók és ballagások után sok színes programmal tarkított Gyermekhetet tartottunk. Hétindítóként a Pom- Pom Family zenés műsora alapozta meg a hangulatot. A Kihívás Napja alkalmából közös „Boldogság futást” szerveztünk óvodánkban. Reggel napindítóként intézményünk épületét közös énekléssel és tánccal jártuk körbe. A gyerekek és a felnőttek nagy lelkesedéssel táncolták a már jól ismert lépéseket. Felemelő érzés volt látni, hogy milyen lelkesen, jókedvűen kapcsolódtak be közösségünk tagjai a kígyózó sorba. Végül mind a hat csoportunk egyesült egy nagy körben. Ezt követően egy nagyon jó hangulatú táncház keretében közös örömtáncot lejtettünk, majd összetartozásunk jelképeként szeretett óvodánk udvarán szívalakot formálva zártuk a tevékenységet. Egész héten kézműves foglalkozások, ugrálóvár, arcfestés, csillám tetoválás színesítette a gyerekheti programokat. A záró napon egy kis időre saját „fagyizója” lett óvodánknak, így közös fagylaltozással zártuk a hetet. Igazán színes programokat tudhatunk magunk mögött ebben a nevelési évben is. Már készülünk a következő előttünk álló évre is, hogy minél több élményben legyen része kis közösségünknek